pondělí 6. května 2013

Zatracená práce



Zapojila jsem se do zajímavého programu, který se nazývá Akademie EU, jedná se o cyklus přednášek završený exkurzí do Bruselu. Dnes se konal první seminář. Jeho hostem byl JUDr. Richard Falbr – současný poslanec Evropského parlamentu za ČSSD, vášnivý zastánce EU.
Za sebe mohu rámcově souhlasit s myšlenkou evropského společenství, jeho současný směr je však devastační.
Samotná přednáška byla poměrně zajímavá, místy dokonce vtipná. Problém nastal ve chvíli, kdy došlo na dotazy. Jako správný politik zásadně neodpovídal na položenou otázku, i tak ale začala na povrch vyplývat jeho levicová orientace. Co mě osobně zvedlo ze židle asi nejvíc, byla diskuse o pracovní době.
Dotaz spočíval v tom, zda si sami neničíme svou konkurenceschopnost tím, že trváme na 8hodinové pracovní době. Odpověď se nesla v duchu vrcholu socialismu: „Musíme ochránit člověka před sebou samým – s větším počtem pracovních hodin roste riziko pracovního úrazu!“ Nedalo mi to a zeptala jsem se, jestli by tedy nebylo vhodné mít dvojí standard – pro manuální a kancelářskou práci. Znovu jsme si vyslechli monolog o pracovních úrazech dělníků, a když se pan poslanec konečně dostal k jádru otázky, nezajímal ho ani karierní růst, ani možnost si přivydělat, nedej přírodo třeba svobodná vůle. Rodina. Rodina základ státu. Nebohý úředník přece potřebuje mít čas na rodinu.
Panu Falbrovi zde ovšem uniká hlavní myšlenka celé otázky, a tedy: Proč neumožnit lidem paušálně placený přesčas? Nikoli nařídit! Takto by se pamatovalo na toho, kdo má fyzicky vyčerpávající práci, na toho kdo má splaceny všechny půjčky, má dům, auto a doma dvě malé děti, ale i na toho, kdo zrovna vyšel školu, potřebuje zafinancovat byt, auto a začíná prakticky s nulou. Všichni by dostali možnost svobodně si zvolit, jestli pracovat nad rámec současných 40 hodin týdně nebo ne. Tohle je konkurenční výhoda, kterou pochopily a implementovaly téměř všechny vyspělé země krom nás. Tato naše stagnace je pozůstatek komunismu, kde se všem měřilo rovně a kde se nevytvářely příležitosti, přestože by to byl přínos jak pro firmu, tak pro jejího zaměstnance.
Naneštěstí s tímto systémem souhlasí lidé i v dnešní době a vhledem k očekávaným výsledkům parlamentních voleb v roce 2014 nemůžeme očekávat vůbec žádnou změnu k lepšímu.

Žádné komentáře:

Okomentovat