čtvrtek 4. dubna 2013

Živelná pohroma

Pokračuje souboj bývalých prezidentských kandidátů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana? Ano, bohužel. To, že nepřizval náš prezident ke vztyčování vlajky EU ministra zahraničí, je přinejmenším zvláštní, ale dalo by se to skousnout. Ovšem záležitost se jmenováním diplomatů není už klukovina, ale závažná komplikace.
Celý problém se točí kolem Zemanova návrhu Lívie Klausové na diplomatku pro Slovensko, jako by Klausova rodina neměla negativní publicity dost. Bývalý prezident prohlásil, že jeho manželka by funkci s přehledem zvládla. Chápu, že když se nyní musí pohybovat v prostorách výrazně menších, než je Pražský hrad, naráží na svou manželku patrně častěji, než by si přál, avšak v zájmu nás všech by bylo, aby se jí pokusil zbavit nějak jinak. Osobně bych doporučila poznávací zájezd do Austrálie, kde je nejvyšší počet smrtelně nebezpečných živočichů. Jde přece o ohrožování Livie, a ne našich diplomatických vztahů…
Co je ale ještě horší, je záležitost s ostatními diplomaty, Zeman totiž blokuje všechna jmenování (Karel Schwarzenberg jejich počet označuje jako „hodně“, pravděpodobně se ho Zeman snaží hodně naštvat). Přitom celý proces na schválení diplomata je poměrně složitý a až do této chvíle probíhal bez problému. Bohužel poslední chybějící formalitou je právě prezidentův podpis. Nebyl by to až takový problém, neboť jmenováním diplomata je zároveň odvolán diplomat stávající, takže ve většině zemí diplomata máme, naneštěstí ale existují i takové, kde funkci dočasně zastupuje tzv. chargé d’affaires. Je navýsost trapné, že tímto státem je Rakousko – náš soused.
Zatím nejvíce šokující pro mě bylo zjištění, že lidé na novinkách neobhajují Zemana a naopak jsou jeho činy pohoršeni (v jednom případě se dokonce objevila lítost nad vlastní volbou!!). Doufám, že se v brzké době můžeme těšit Zemanův extenzivní výklad ústavy a odvolání celé vlády.
Na závěr se tímto článkem chci rozloučit se Slovenskem pro případ, že by se prezidentovi podařilo své zájmy prosadit.

Žádné komentáře:

Okomentovat