čtvrtek 10. ledna 2013

Proč?



Proč volit Karla Schwarzenberga?
Lidé mu vyčítají nesrozumitelnost mluvy, že jeho žena neumí česky, že je starý…  Podívejme se na další kandidáty: bývalí členové Komunistické strany, kandidáti, kteří politice vůbec nerozumí, jejichž kampaň nemá jasné sponzory, případně nemají žádné názory a jako třešnička na dortu Bobošíková. Přijde mi smutné, že voličům takto zásadní nedostatky unikají, zatímco dokáží nekonečně dlouho mluvit o tom, že Karlovi není rozumět.
Když se na druhou stranu podíváme na jeho pozitiva, najdeme jich nepřeberné množství. Vyberu 7 pro mě rozhodujících:
1. Je to morální prezident, navazuje na tradici Pravdy a Lásky Václava Havla, který v jednom ze svých posledních rozhovorů řekl, že jako příštího prezidenta by si přál Karla Schwarzenberga. Proto ho sama pro sebe nazývám požehnaným kandidátem.
2. Umí řemeslo. Jako (výborný!!) ministr zahraničních věcí a spolupracovník Havla (10. července 1990 byl Václavem Havlem jmenován kancléřem prezidenta republiky) ví, jak věci chodí a na rozdíl od jiných zná prezidentské pravomoci.
3. Je známý v zahraničí. Kdokoli zvenčí, kdo se jen trošku zajímá o politiku a uslyší jméno Schwarzenberg, ví. Tento fakt dokazuje i podpora Karlovy kampaně mnohými význačnými zahraničními osobnostmi (neodpustím si – i mou milovanou Madeleine Albrightovou). Za zmínku určitě stojí také fakt, že v roce 1984 byl zvolen prezidentem Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva.
4. Nemá komunistickou minulost. Právě naopak. Jeho rodina musela v prosinci 1948 emigrovat, aby se do své vlasti mohl vrátit až o 20 let později.
5. Je to kandidát s noblesou. Nemuseli bychom se za něj stydět, je elegantní a má styl. Kdo jiný má krásného prezidenta jako z knížky – v obleku s vestou, motýlkem a dýmkou?  
6. Na úřad prezidenta nekandiduje pro své zviditelnění nebo peníze, známý je dost a bohatý taky, kandiduje, aby své znalosti a zkušenosti nabídl naší zemi. Jak sám říká: „Pokud člověk může udělat něco pro svou vlast, je to jeho povinnost.“
7. Má smysl pro humor. Chápu, že pro mnohé to není zásadní, ale pro mě ano. Prezident, který je schopen sebereflexe, sám sobě se zasmát je dobrý člověk. A takové potřebujeme v politice jako sůl.
+ Nelže: http://www.lidovky.cz/demagog-cz-analyzoval-zda-kandidati-na-prezidenta-mluvili-v-hyde-parku-pravdu-1xd-/zpravy-domov.aspx?c=A130106_103512_ln_domov_spa
Tak co? Koho volíte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat