čtvrtek 24. ledna 2013

American pie



Jsme jako Američani? Ptám se, a tentokrát v tom nejhorším slova smyslu… Je to chvíle, co uplynul listopad loňského roku a v republikánských státech, jakým je i mnou milovaný Texas, se ještě stále vzpamatovávají ze zklamání, kterým bylo znovuzvolení Baracka Obamy. Dokážeme se z této volby poučit?
Podobnost kandidátů je až zarážející. Obama/Zeman jsou oba velmi schopnými řečníky, kteří strhávají davy, běda ovšem podívat se do obsahu samotného projevu. Ten je plný zavádějících informací, polopravd a dokonce lží, které jsou ovšem bravurně podány. Dále je nutnou součástí jejich řeči urážka soupeře, ať už založená na pravdě nebo ne. Co je nejzajímavější, za oběma zbylo obrovské množství korupce, což ale nikomu zřejmě nevadí.
Na druhé straně Karel Schwarzenberg by se dal poměrně dobře připodobnit prezidentskému kandidátu Mittu Romneymu. Ten je schopný podnikatel, který se o svůj majetek dobře stará, stejně jako Schwarzenberg, je to však z nějakého důvodu vnímáno jako nevýhoda. Oba ovšem dělají stejnou chybu, chybu, která stála Romneyho prezidentské křeslo – chovají se slušně. Zatímco jejich protikandidáti na ně útočí, oni jejich útoky vyvrací fakty, ale nikdy je nevrací. Je to ctnost, kterou bohužel veřejnost nevidí.
Zbývá jedna otázka. Dokážeme se rozhodovat na základě fakt nebo podlehneme negativní kampani Miloše Zemana? Zvolíme morálního prezidenta nebo zdatného lháře? A odpověď budeme znát už tuto sobotu.

Žádné komentáře:

Okomentovat